Ramirent logo
En man som pratar i mobiltelefon ute på en byggarbetsplats och en kvinna som ler och tittar på mannen.

Ramirent bidrar som leverantör när Malmös nya stadsdel tar form

Publicerad 27 mars 2023

I Nyhamnen, mellan Centralstationen och havet i Malmö, växer just nu en ny stadsdel fram. Bostäder, arbetsplatser och butiker tar form i det tidigare industriområdet. Från augusti ifjol och fram till mitten av 2024 byggs Cityterassen av Wästbygg – med Ramirent som helhetsleverantör till projektet. Med Ramirents verktyg, tjänster och maskiner ges Wästbygg full kontroll innan, under och efter byggnationen.

När Nyhamnen i Malmö går från industriområde till en plats för liv, arbete och nöje, knyts den nya stadsdelen ihop med centrum genom Cityterassen. Wästbyggs bygge innefattar penthousevåningar, stadsradhus och lägenheter som totalt ska resultera i 174 bostäder.

Som helhetsleverantör till projektet etablerar Ramirent allt från bodar, ställningar, maskiner och hissar, till tjänster som hantering av allt byggmaterial. Dessutom används flera av Ramirents verktyg för effektivare och mer hållbara byggen i projektet, något som hjälper Wästbygg att planera och möta hållbarhetskraven på bygget.

– Vårt digitala planeringsverktyg SitePlanner har varit ett mycket värdefullt verktyg för både kunden och oss i projektet. I den virtuella miljön samarbetar vi med kunden för att kartlägga byggarbetsplatsen, så att arbetet kan ske effektivt och säkert, säger Fredrik Wihlborg, affärschef för Ramirent Malmö och fortsätter: – Kontroll- och övervakningsverktyget Zenzr och RamiConnect, som samlar all information om hyrmaskinerna, hjälper dessutom kunden att möta kraven gällande energiförbrukning och hållbarhet. Genom dessa kan vi följa energiförbrukningen i realtid och underlätta redovisningen av denna samt utläsa maskinernas koldioxidutsläpp.

Smarta verktyg säkerställer att det fungerar i praktiken Sammantaget innebär Ramirents uppdrag för Wästbygg och Cityterassen onekligen ett helhetskoncept. Ramirents verktyg och tjänster har underlättat planeringen, möjliggör just nu byggnationen och kommer hjälpa till med utvärderingen när bygget väl är avklarat. Under byggnationen blir planeringsverktygen särskilt användbara vid komplexa detaljer, vilket de moderna och tilldragande byggnaderna på Cityterassen bitvis består av.

– I SitePlanner kan vi följa byggprocessen och se alla produkter som är på plats under byggnationen. Balkongerna är i en särskild rombform, vilket innebär att byggställningarna behöver monteras på ett speciellt sätt. Genom verktyget BIM har vi då kunnat skapa 3D- och 4D-modeller för hur hissar och ställningarna bör placeras för att garantera en säker arbetsplats, säger Fredrik Wihlborg.

Bygget av Cityterassen pågår för fullt och förväntas vara klart hösten 2024. Vid färdigställande knyts Nyhamnen ihop med centrala Malmö och gör den nya stadsdelen till en naturlig del i stadsutvecklingen.

Presskontakt
Johanna Bonthron
Johanna Bonthron

Marknads- och kommunikationschef

johanna.bonthron@ramirent.se+46 704 54 36 59