

Byggbranschen positiv till inkluderande arbetsplatser – men machokulturen är fortsatt stark
Publicerad 27 maj 2025
3 av 4 inom byggbranschen tycker att deras arbetsplats är inkluderande och 86 procent är t ex positiva till att det finns både män och kvinnor på arbetsplatsen. Samtidigt uppger 23 procent att det förekommer nedlåtande kommentarer om kvinnor och varannan att det finns en machokultur där de jobbar. Det visar årets Ramirentrapport.
Ramirentrapporten* bygger på en undersökning som har genomförts med hjälp av Novus, där över 500 personer inom byggbranschen har svarat på frågor om aktuella ämnen.
I rapporten uppger varannan anställd att det finns en machokultur på deras arbetsplats, vilket ligger i nivå med förra årets siffror. Högst är siffran bland byggnadsarbetare (57%) och i Västsverige (60%).
86 procent av de tillfrågade i rapporten är positivt inställda till att det finns både män och kvinnor på arbetsplatsen. 60 procent till att det finns personer med olika sexuell läggning och samma siffra är även positiva till att det finns personer med olika nationaliteter.
– Inkludering innebär att skapa möjligheter för alla, oavsett bakgrund, kön eller andra förutsättningar. Ju större mångfald inom ett företag, desto fler perspektiv får man, vilket leder till bättre lösningar. Därför är det så viktigt att jobba med de här frågorna, säger Anna Klebe, HR-chef på Ramirent.
I Ramirentrapporten uppger 3 av 4 att deras arbetsplats är inkluderande och att alla behandlas lika oavsett kön, bakgrund, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning. Samtidigt visar rapporten att nedlåtande kommentarer ofta förekommer på arbetsplatserna:
40% uppger att det förekommer om olika kulturer
26% att det förekommer om sexuell läggning
23% att det förekommer om kvinnor
Små insatser som främjar inkludering
Många företag inom branschen har valt att gå med i Sila snacket för att lyfta frågan om inkludering och tydligt markera att alla på arbetsplatsen ska behandlas lika och med respekt. Ramirent är ett av dem och utöver Sila snacket har man även sett över företagets jobbannonser, där formuleringar och bildspråk har ändrats för att bli mer inkluderande.
– Det kan tyckas vara en liten insats, men det har stor betydelse för hur mottagaren upplever budskapet. Tidigare har vi exempelvis haft krav på truckkörkort, vilket kan avskräcka vissa kanditater. Nu erbjuder vi istället utbildning vid behov, avslutar Anna Klebe.
*I Ramirentrapporten har 500 personer inom byggbranschen fått svara på frågor om hur omvärlden påverkat deras arbetsplats och om hur de ser på miljö, säkerhet, kompetensbehov, jämställdhet, hälsa och digitalisering. Undersökningen, som utförts av Ramirent med hjälp av Novus. Här kan du ta del av fler insikter i Ramirentrapporten.
Marknad- och kommunikationschef
